Wil je je interieur een boost geven? Hieronder ontdek je 5 tips om meer uit je wandverlichting te halen en je interieur compleet te maken.
Je kan wandverlichting op verschillende manieren benutten in jouw woning.
“Wandverlichting wordt het meest gebruikt als decoratief element”, zegt Joëlle, lichtadviseur bij Candela. “Het kan echter ook perfect benut worden als functionele verlichting of accentverlichting.”
Denk maar aan de slaapkamer; als je bijvoorbeeld weinig plaats hebt op jouw nachtkastje kan wandverlichting boven het bed perfect functie doen als leeslamp.
Houd je van kunst? Wandverlichting is ook ideaal om schilderijen, beeldhouwwerken of andere pronkstukken te accentueren in je woning.
P.S. Wij schreven recent een blogartikel over de soorten verlichting in jouw woning: handig als je wat extra inspiratie wil opdoen voor mogelijke toepassingen.
De lichtkleur geeft aan welke kleur licht een lichtbron uitstraalt en wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager deze waarde, hoe warmer het licht oogt en hoe gezelliger de sfeer wordt.
Als je een gezellige sfeer wil creëren in je woon- en/of slaapkamer kan je best kiezen voor wandverlichting met een lichtkleur van 2700 K (i.e. extra warm wit licht).
Wandverlichting met een lichtkleur van 3000 K is dan weer meer geschikt voor bureau- of kantoorruimtes.
“Wanneer wandverlichting de enige lichtbron is in een ruimte zoals een trap- of inkomsthal, dan is het ook belangrijk dat die genoeg lichtstroom (Lumen) geeft.”, vertelt Joëlle. “Anders riskeer je dat jouw binnenruimte te donker wordt.”
Er is niets vervelender dan verblind worden door fel licht.
Indien de wandarmatuur zich bevindt op een plaats waar ze eventueel kan verblinden, opteer je best voor een armatuur waar de lichtbron zo geplaatst is dat ze indirect verlicht.
“Zeker in traphallen is dit soms een probleem.”, vertelt Joëlle. “Wanneer je de trap naar beneden stapt moet je voorkomen dat de wandverlichting in je ogen schijnt.”
In het algemeen is het nuttig om te kiezen voor een armatuur met diffuser. Een diffuser (mat glaasje) zorgt er immers voor dat het licht niet verblindend is als er in het licht zelf gekeken wordt.
Een vaak terugkerende maatstaf is om wandlampen op te hangen op een hoogte van 1m70 à 1m80 boven de grond.
Wanneer de wandlamp op ooghoogte hangt is de kans minder groot dat je verblind wordt.
Deze regel geldt vooral voor indirecte ‘uplighters’ (wandlampen die enkel licht naar boven werpen), ‘downlighters’ (wandlampen die enkel licht naar onder werpen) en ‘up-downlighters’ (wandlampen die zowel licht naar boven als naar onder werpen).
In het algemeen hang je downlighters best wat lager en uplighters hoger. Zo voorkom je dat het licht in je ogen schijnt.
Heb je een ander specifiek doel zoals bijvoorbeeld een schilderij of boekenkast accentueren? In dat geval bepaal je zelf de ophanghoogte van je wandlamp in functie van jouw voorkeur of toepassing.
P.S. Een lichtplan kan je helpen om de beste keuzes te maken wat betreft locatie en hoogte van je wandverlichting.
Een veelgebruikt decoratief element bij wandverlichting is “up-down” (i.e. up-en downlighters). Hierbij schijnt het licht zowel naar beneden als naar boven waardoor je een prachtig zandloper-effect krijgt.
Verder zijn wandlampen verkrijgbaar in verschillende stijlen zoals een design, moderne, klassieke of landelijke stijl. Hier kies je best een stijl die aansluit bij je eigen interieur.
Tot slot kan je ook opteren voor wandverlichting in diverse materialen zoals hout, glas, metaal, staal, aluminium of stof.
P.S. Laat je steeds bijstaan door een interieurdesigner of lichtadviseur zoals Candela om de juiste keuzes te maken.
Bij Candela Verlichting kan je terecht voor een uitgebreid assortiment van wandlampen van diverse topmerken zoals Lightpoint Copenhagen, Rotaliana, Trizo21, Icone, etc.
In onze showroom te Wetteren (zie hier in Google Maps) vind je meer dan 700 armaturen die jouw interieur een finishing touch kunnen geven.
Openingsuren dinsdag t.e.m. vrijdag: 10:00 - 12:00, 13:30 - 18:30 // Openingsuren zaterdag: 10:00 - 12:00, 13:30 - 18:00