Onze showroom krijgt momenteel een opfrisbeurt waardoor een groot deel van onze armaturen verkocht worden aan stockprijzen.
Kom gerust langs om showroommodellen aan mooie kortingen te bekijken, wij blijven geopend volgens de gebruikelijke openingsuren.

Wat zijn de soorten verlichting voor jouw huis?

Om jouw huis op een goede manier te verlichten heb je best kennis van de verschillende soorten verlichting. Waarom? Wel, verlichting vormt de basis van een optimaal wooncomfort, zeker tijdens de donkere herfst-en wintermaanden. In deze context is het nuttig om te weten welk soort verlichting je nodig hebt op welke plek in jouw huis. Op die manier kan je gericht op zoek gaan en al dan niet jouw aankopen plannen.

Laat ons hieronder eens kijken naar de verschillende soorten verlichting en de toegevoegde waarde voor jouw woning:

1. Basisverlichting

Basisverlichting is de ‘hoofdverlichting’ van jouw woonruimte. Dit is het licht dat je het eerst aansteekt als je de ruimte binnenkomt. Veelal zijn dit lampen of spotjes die rechtstreeks aan het plafond bevestigd worden.

“Bij het opmaken van een lichtplan starten wij altijd met het uittekenen van de basisverlichting”, vertelt Patrick. “Dit is het licht dat je echt nodig hebt. Basisverlichting is dan ook mijn grootste bekommernis: het is mijn job om ervoor te zorgen dat elke ruimte voldoende en gelijkmatig wordt uitgelicht.”

Basisverlichting huis
Voorbeeld basisverlichting

2. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting omvat alle verlichting die bijdraagt tot een extra gezellige sfeer in jouw huis. Het dient als aanvulling van basisverlichting. “Wanneer je alleen basisverlichting zou gebruiken in jouw woning, zou alles min of meer dezelfde intensiteit hebben.”, vertelt Patrick. “Er zou dus geen contrast of spanning ontstaan waardoor het moeilijk is om echt sfeer te creëren.”

Ons team maakt bij sfeerverlichting vaak een onderscheid tussen accentverlichting en decoratieve verlichting.

2.1. Accentverlichting

Met accentverlichting kan je specifieke elementen in jouw woonruimte extra in de spotlight zetten. In het algemeen dragen ze bij tot een meer sfeervol kader.

“Als het gaat over accentverlichting kijken wij bij Candela Verlichting steeds naar de noden van de klant.”, zegt Patrick. “Zo zal een kunstverzamelaar andere wensen hebben dan een plantenliefhebber: voor de eerste partij is het uitlichten van bepaalde schilderijen misschien een belangrijke sfeerbrenger in huis, terwijl voor de tweede partij het extra verlichten van planten een extraatje geeft in de woning. Wij voorzien dus accentverlichting op basis van de hobby's, passies en interesses van de klant.”

Andere objecten die met licht kunnen geaccentueerd worden zijn fotokaders, boekenkasten, meubels, vazen, of trofeeën.

Accentverlichting
Voorbeeld accentverlichting

2.2. Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting dient puur ter decoratie. Het doel van decoratieve verlichting is om een esthetische waarde aan jouw woonruimte toe te voegen. Deze soort verlichting is vaak uniek qua vormgeving en heeft vaak de eigenschap dat ze een heel specifiek type licht afwerpt.

“Dit kan bijvoorbeeld een vloer -of staanlamp zijn die een donkergele gloed geeft in een bepaalde hoek.”, vertelt Patrick.

Decoratieve verlichting
Voorbeeld decoratieve verlichting

3. Functionele verlichting

Functionele verlichting heeft als doel een specifieke ruimte extra te belichten om een bepaalde (werk)activiteit uit te voeren.

“In principe is alle verlichting de facto functioneel, maar we gebruiken de term in de verlichtingswereld vooral om verlichting voor specifieke werkzaamheden aan te duiden”, zegt Patrick. Voorbeelden van dergelijke bezigheden zijn handwerk zoals naaien, lezen, schrijven, of algemeen bureauwerk.

Dankzij functionele verlichting kan je dus extra goed zien waar je mee bezig bent. Omwille van deze reden maken we bij type verlichting vaak gebruik van een iets feller, koeler of witter licht.

Functionele verlichting
Voorbeeld functionele verlichting

Het totaalplaatje doen kloppen? Maak werk van een lichtplan.

Belangrijk is dat alle soorten verlichting (basis, sfeer en functioneel) op elkaar afgestemd worden in jouw huis. Zo zorgt Candela Verlichting ervoor dat o.a. de kleurtemperatuur (uitgedrukt in graden Kelvin) en de vorm van de verlichting bij elkaar passen.

“Het mag zeker geen kakafonie worden.”, stelt Patrick. “Het totaalplaatje moet kloppen. Vaak raden wij mensen aan om een lichtplan te (laten) maken voor hun woning. Dit is een plattegrond van een huis of ruimte waarop de positie, soorten en type verlichtingsarmaturen op voorhand worden gespecificeerd. Je kan een lichtplan laten opmaken in het kader van een relighting of renovatie van jouw bestaande woning, alsook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Dergelijk plan laat toe om op voorhand na te denken over welke soort verlichting je op welke plaats wil implementeren, en dit alles in het kader van optimaal wooncomfort.”

Hoe kan Candela Verlichting helpen?

Naast het uitwerken van een lichtplan op maat biedt Candela Verlichting een uitgebreid aanbod in elk van deze verlichtingssoorten. Onze showroom te Wetteren is momenteel gesloten wegens de verstrengde coronamaatregelen. Ons team blijft echter wel beschikbaar om jullie verder te helpen met jullie vragen en projecten. Aarzel niet om ons te contacteren.

Showroom candela verlichting
Showroom Candela Verlichting

Onze showroom krijgt momenteel een opfrisbeurt waardoor een groot deel van onze armaturen verkocht worden aan stockprijzen.
Kom gerust langs om showroommodellen aan mooie kortingen te bekijken, wij blijven geopend volgens de gebruikelijke openingsuren.