Onze showroom krijgt momenteel een opfrisbeurt waardoor een groot deel van onze armaturen verkocht worden aan stockprijzen.
Kom gerust langs om showroommodellen aan mooie kortingen te bekijken, wij blijven geopend volgens de gebruikelijke openingsuren.

Lichtadvies

Wil je optimaal genieten van de verlichting in jouw woning? Dan is een lichtplan opstellen een goed idee. In dit artikel beschrijven we wat een lichtplan nu precies is, voor wie het bestemd is en hoe je het best opstelt.

Wenst u een afspraak te maken aangaande lichtadvies, stuur dan zeker een mailtje naar julie@candela-verlichting.be.

Wat is een lichtplan?

In de meest strikte betekenis verwijst een lichtplan naar een plattegrond van een gebouw, woning of ruimte waarop de verlichtingsarmaturen zijn ingetekend. Concreet worden op dit plan de positie, de soorten en type armaturen gespecificeerd.

“Het praktisch doel van een lichtplan is om een match te vinden tussen verlichting en interieur.”, stelt Julie — lichtadviseur bij Candela Verlichting. “Als je sfeervol wil leven en optimaal wil genieten van de kracht van kwalitatieve verlichting, dan stel je best een lichtplan op.”

Julie van Candela Verlichting stelt een lichtplan op
Julie van Candela Verlichting stelt een lichtplan op

Voor wie is een lichtplan bestemd?

Een lichtplan kan dienen voor mensen die een nieuwbouwwoning gekocht hebben en sfeervolle verlichting willen plaatsen in hun nieuwe woonst. Het kan echter ook opgemaakt worden voor een bestaande woning, bijvoorbeeld in het kader van een renovatie of verbouwing.

“Een lichtplan kan perfect passen in een relighting van jouw woning.”, vertelt Julie. “Hierbij ga je de verouderde lichtinstallatie vervangen door bijvoorbeeld energiezuinige LED-verlichting, waardoor je een pak bespaart op jouw energiefactuur.”

Tot slot kan je ook een lichtplan opstellen voor een kantoor-of winkelruimte.

Hoe stel je een lichtplan op?

“Om een lichtplan te kunnen opstellen heb je eerst en vooral een constructieplan of plattegrond nodig van jouw woning of woningruimte.”, vertelt Julie. “Dit kan meestal aangeleverd worden door de architect. Op basis hiervan kan je de gewenste verlichting gaan uittekenen rekening houdende met de positie van de meubels en de activiteit waarvoor het licht gebruikt zal worden.”

Heb je momenteel geen plattegrond? Je kan dit ook zelf schetsen op ruitjespapier of gebruik maken van gratis 3D tekenprogramma zoals Floorplanner.

Vaak maakt men bij het opstellen van een lichtplan onderscheid tussen basis, sfeer -en taakverlichting. Beginnen doe je best met het uittekenen van de basisverlichting: dit is de algemene verlichting in jouw woning die je het eerst aandoet wanneer je in een ruimte binnenstapt. Vaak zijn dit plafond- en hanglampen. Daarna komt de sfeerverlichting: dit zijn de wand, vloer -en/of tafellampen die dienen om een gezellige ambiance te verkrijgen in jouw woning. Tot slot heb je de functionele of taakverlichting: dit zijn de lampen die een specifieke functie hebben zoals een lees- of bureaulamp.

“Bovenstaande onderverdeling doet je nadenken over de lichtbehoefte -en functie van elke ruimte.”, stelt Julie. “In principe kan je via lichtcirkels al aangeven waar welk soort verlichting ongeveer moet schijnen in de specifieke ruimtes. Voor het gemak geef je deze cirkels best elk een ander kleur.”

Pas nadat je de functie van de verlichting voor elke ruimte op jouw plattegrond hebt vastgelegd, kan je nadenken over de specifieke armaturen en lampsoorten. Voor het uittekenen van elk type verlichting bestaan er verschillende professionele tools zoals Reflux of Autocad; in deze software kun je de verlichtingsarmaturen toevoegen alsook aangeven op welke positie elk armatuur hangt, met welke lichtbron en hoe de lichtbundel gericht is. “Het doel van deze software is om een zo getrouw mogelijke virtuele weergave te verkrijgen van jouw verlichting”, zegt Julie. “Het dient tegelijk als een soort handleiding voor de installateur: met de juiste afmetingen en posities kan deze meteen goed aan de slag gaan zonder misverstanden.”

Voorbeeld lichtplan van Candela Verlichting
Voorbeeld lichtplan in Autocad


Het is mogelijk om een lichtplan op te maken zonder bovenstaande tools. Let dan wel goed op dat je alles duidelijk aftekent op het plattegrond en rekening houdt met extra factoren zoals trafo’s, dimmers, stopcontacten, kleurtemperatuur en lichtkleur. Een lichtexpert inschakelen kan hierbij aangewezen zijn.

Wat doet Candela Verlichting?

Bij Candela Verlichting is het opstellen van een lichtplan een gratis dienst.

Concreet zal ons team — op basis van de aangeleverde plattegrond — alle verlichtingsarmaturen (incl. lichtpunten) uittekenen die jij in onze toonzaal gezien hebt en dus wil hanteren in jouw woning, winkel of kantoor. Hierbij houden we rekening met de lichtopbrengst, de technieken, etc. Candela Verlichting werkt hierbij met de Autocad tool. “Het voordeel van dergelijke software is dat wij meteen de exacte positie en functie van de verlichting kunnen bepalen op maat van de installateur.”, zegt Julie. “Zo weet deze persoon hoe ver hij of zij van een muur moet boren, welke diameters de boorgaten moeten hebben, etc.”

Bij Candela Verlichting liggen een lichtplan en lichtadvies heel dicht bij elkaar. “Vaak komen mensen pas in de afwerkingsfase bij ons aankloppen voor lichtadvies.”, verklaart Julie. “Ze hebben meestal al een idee van hun interieurwensen. Dan komen ze bij ons kijken wat wij in de aanbieding hebben. Als ons assortiment hun kan bekoren, gaan we hier samen verder op in een tekenen we dit finaal uit op een lichtplan. Een lichtplan is dus vaak een gevolg van een lichtadvies. Het plan kan wel al gedeeltelijk ingevuld zijn door een installateur of interieurarchitect; in dit geval vullen wij aan in functie van wat de klant bij ons gezien heeft en eventueel wenst aan te kopen.”

Wens je verlichtingsinspiratie op te doen voor jouw woning, kantoor of winkel? Spring eens binnen in onze nieuwe showroom te Wetteren en wij helpen jou graag verder!

Onze showroom krijgt momenteel een opfrisbeurt waardoor een groot deel van onze armaturen verkocht worden aan stockprijzen.
Kom gerust langs om showroommodellen aan mooie kortingen te bekijken, wij blijven geopend volgens de gebruikelijke openingsuren.