Onze showroom krijgt momenteel een opfrisbeurt waardoor een groot deel van onze armaturen verkocht worden aan stockprijzen.
Kom gerust langs om showroommodellen aan mooie kortingen te bekijken, wij blijven geopend volgens de gebruikelijke openingsuren.

5 adviezen voor gezellige verlichting in jouw huis

Maak jij het graag gezellig thuis? In dit artikel bespreken we 5 verlichtingstips om jouw interieur gezelliger te maken. Deze adviezen kunnen extra goed van pas komen bij een relighting, een vervanging van bestaande armaturen of het bouwen van een volledig nieuwe thuis.

1. Houd rekening met de kleurtemperatuur

Als we het hebben over gezellige verlichting, dan kunnen we niet omheen de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur geeft aan welke kleur licht een lichtbron uitstraalt en wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager deze waarde, hoe warmer het licht oogt en hoe gezelliger de sfeer wordt.

Hieronder een kort overzicht:

  • 1700-2700 Kelvin: extra warm wit licht (heel gezellig)
  • 3000 Kelvin: warm wit licht (gezellig)
  • 4000 Kelvin: koel wit licht (minder gezellig)
  • 6500 Kelvin: daglicht (minst gezellig)
Kleurtemperatuur spectrum
Kleurtemperatuur: hoe kies ik gezellige verlichting?

Als je de sfeer en gezelligheid in jouw woning wil optrekken, kies je dus best voor verlichting met extra warm wit licht en dus lagere Kelvin-waarde (1700-2700K).

2. Maak gebruik van de ‘dim to warm’ functionaliteit

Tegenwoordig kan je jouw verlichting dimmen op kleurtemperatuur, dit wordt ook wel “dim to warm” genoemd. Met het dimmen op kleurtemperatuur kan je gemakkelijk de sfeer in een ruimte aanpassen naargelang de noden van de dag. Hoe meer je dimt, hoe warmer het lichtkleur wordt en hoe gezelliger de sfeer. “Deze dim to warm functie zit vaak verwerkt in het verlichtingsarmatuur of in de lamp zelf”, zegt Joëlle, zaakvoerster bij Candela Verlichting. Dimmen op lichtkleur is mogelijk met o.a. LED lampen, trimless inbouwspots, railspots, LED strips en nog veel meer.

Dim to warm
Dim to warm functie: dim het licht naargelang de noden van de dag

3. Experimenteer met indirecte verlichting

Indirect licht is een onmisbaar element bij het creëren van gezellig interieur. Bij indirecte verlichting maak je gebruik van de omgeving om een bepaalde ruimte te verlichten. Denk aan een plafond of wand die als reflector dient en het licht dusdanig weerkaatst zodat er een bepaalde sfeer ontstaat.

“Zowel in jouw bad, woon -en slaapkamer kan je experimenteren met indirecte verlichting.”, zegt Joëlle. “Zo kan je bijvoorbeeld ledstrip-profielen aanbrengen aan de plafondwand met behulp van koven of sierlijsten. Ook vloerlampen zijn heel geschikt om gezellig, indirect licht te verkrijgen.”

Indirecte verlichting aangebracht tegen een muurwand
Indirecte verlichting aangebracht tegen een muurwand

4. Zet in op gerookt glas

Gerookt glas is weer helemaal in. Dit type beglazing was al bijzonder populair in de jaren ’70 en is nu opnieuw een trendsetter geworden in het interieur van vele woonkamers.

Rookglas wordt gemaakt door voor het smeltproces bepaalde grondstoffen toe te voegen, waardoor het glas een verrijkte kleur krijgt.

Kenmerkend voor rookglas is de donkere tint en de gezellige sfeer die het met zich meebrengt. Topmerken zoals Brokis, By Eve en Segula verfraaien er hun mooiste verlichtingsproducten mee zoals hanglampen, tafellampen, en nog veel meer. P.S. Deze merken zijn bij Candela Verlichting verkrijgbaar.

Hanglamp Tentacle van By Eve
Hanglamp Tentacle met gerookt glas van By Eve. Te verkrijgen bij Candela.

5. Kies voor leeslampen

Tijdens de donkere wintermaanden is er niets beter dan in jouw warme zetel ploffen met een goed boek. Als sfeerbrenger is een goede leeslamp hier echt een must.

Afhankelijk van waar je liefst leest zijn leeslampen een uitstekende troef in het creëren van van een gezellige woning. “Zowel in jouw living, slaapkamer of bureauruimte kan een leeslamp van pas komen.”, aldus Joëlle. “Bovendien zijn leeslampen vaak dimbaar, waardoor je extra gezelligheid in de woonkamer brengt.”

Een mooi voorbeeld is de Austère lamp van de hand van architect Hans Verstuyft.

Austère leeslamp
Austère leeslamp: functioneel en gezellig

Meer inspiratie nodig?

Al meer dan 30 jaar biedt Candela Verlichting een ruim assortiment van moderne designverlichting, landelijke én klassieke verlichting.

Spring eens binnen in onze nieuwe showroom te Wetteren (Brusselsesteenweg 275) en wij helpen jou graag verder met jouw project.


Openingsuren dinsdag t.e.m. vrijdag: 10:00 - 12:00, 13:30 - 18:30 // Openingsuren zaterdag: 10:00 - 12:00, 13:30 - 18:00

Toonzaal Candela Verlichting in Wetteren
Bezoek onze toonzaal in Wetteren

Onze showroom krijgt momenteel een opfrisbeurt waardoor een groot deel van onze armaturen verkocht worden aan stockprijzen.
Kom gerust langs om showroommodellen aan mooie kortingen te bekijken, wij blijven geopend volgens de gebruikelijke openingsuren.